Hallitus esittää, että uusi kyberturvallisuuslaki astuisi voimaan 8.4.2025. Kyberturvallisuuslailla toimeenpannaan EU:n kyberturvallisuusdirektiivi (NIS 2). Direktiivin tavoitteena on vahvistaa EU:n ja jäsenvaltioiden kyberturvallisuutta kriittisillä toimialoilla. Tarkista kuuluuko yrityksenne direktiivin piiriin tästä linkistä.
Tuleva laki pitää sisällään kaksi siirtymäaikaa mitkä organisaatioiden tulee huomioida: toimijaksi ilmoittautumiselle 1 kuukauden siirtymäaika sekä turvallisuutta koskevan riskienhallinnan toimintamallin laatimiselle on ehdotettu 3 kuukauden siirtymäaikaa.
Toimijaksi ilmoittautumiselle on näillä näkymin tulossa yhden (1) kuukauden siirtymäaika. Tämä tarkoittaa sitä, että organisaatioiden tulee ilmoittautua viranomaiselle tunnistaneensa NIS2:n soveltamisalaan kuulumisen kuukauden sisällä voimaantulosta.
Ennakkotietojen perusteella ilmoittautumiselle on mahdollisesti tulossa yhteneväinen käytäntö kaikille toimialoille.
Ilmoittautumisen tekeminen on tärkeää siirtymäajan sisällä, sillä sen laiminlyönti katsotaan lain rikkomiksesi. Organisaatioiden johdon tuleekin asettaa tehtävälistalleen viimeistään nyt NIS2 soveltamisalaan kuulumisen tarkastamisen.
Kyberturvallisuutta koskevan riskienhallinnan toimintamallin laatimiselle on ehdotettu kolmen (3) kuukauden siirtymäaikaa. Tämä koskee 8 § mukaista riskienhallinnan toimintamallia mikä on luotu viestintäverkkojen ja tietojärjestelmien ja niiden fyysisen ympäristön suojaamiseksi
Toimintamallissa tunnistaan em. kohteisiin kohdistuvat riskit kaikki vaaratekijät huomioiden. Toimintamallin tulee sisältää dokumentoidusti kuvaukset riskienhallinnan tavoitteista, menettelyistä ja vastuista sekä toimenpiteistä. Toimenpiteiden tulee olla kuvattuna 9 § mukaisesti kattaen:
Riskienhallinnan toimintamalli vaatii jo enemmän työtä. Mikäli organisaatioilla on aiempi kyberturvallisuuden riskienhallinnan toimintamalli, niin se antaa hyvän pohjan tekemiselle. Mikäli liikkeelle lähdetään tyhjällä paperilla, on syytä aloittaa toimet välittömästi.
Riskienhallinnan toimintamallin voi hahmottaa nelivaiheisen mallin kautta. Vaiheet ovat:
Riskienhallinnan toimintamallin laatimisessa voi tukeutua myös standardien, kuten ISO27001, ja viranomaisten laatimiin suosituksiin.
Johdon agendalla tulisi nyt olla kyberturvallisuus sillä johto on vastuussa kyberturvallisuudesta. Yrityksen johto vastaa siitä, että kyberturvallisuus on hallinnassa ja että se saa riittävästi resursseja. Tarkista alla oleva lista:
Ota nämä kolme asiaa johdon työlistalle ja varmista NIS2 velvoitteiden mukainen toiminta.
Kyberturvan kanssa ei tarvitse jäädä yksin, ota meihin yhteyttä ja autamme teitä eteenpäin!
Paavo Saikkonen
Myyntipäällikkö
+35840 8420 470
paavo.saikkonen@opsec.fi