EU:n uusi tekoälyasetus astuu voimaan 2.2.2025, ja sen vaikutukset ulottuvat laajasti kaikkiin organisaatioihin, jotka tarjoavat, käyttävät tai suunnittelevat tekoälyjärjestelmien käyttöä. Vaikka tekoäly ei vielä olisi osa arkeanne, nyt on oikea aika varmistaa, että organisaationne on valmis tuleviin velvoitteisiin.
Miten voitte valmistautua? Kokosimme avuksenne muistilistan keskeisistä asioista.
Vuodesta 2025 alkaen organisaation tulee varmistaa, että henkilöstöllä, kumppaneilla ja alihankkijoilla on riittävä ymmärrys tekoälystä – sen mahdollisuuksista ja riskeistä. Tekoälylukutaito ei tarkoita koodaustaitoa, vaan perusymmärrystä siitä, miten tekoäly toimii, miksi sitä käytetään ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla.
Tekoälyasetus kieltää tietyt käytännöt, joihin liittyy erityisiä eettisiä ja turvallisuushaasteita. Kiellettyjä ovat muun muassa:
Jos jokin tekoälyn käyttötarkoitus tuntuu eettisesti kyseenalaiselta, siihen kannattaa suhtautua varoen ja konsultoida asiantuntijaa.
Jos organisaatiosi käyttää tekoälyä esimerkiksi rekrytoinnissa, etuuksien käsittelyssä tai kriittisten järjestelmien valvonnassa, kuulutte korkean riskin luokkaan. Tämä tuo mukanaan lisävaatimuksia, kuten:
Tekoäly voi olla tehokas työkalu, mutta sen käytön tulee perustua luottamukseen ja vastuullisuuteen. Jos tarvitsette apua tekoälyratkaisujen arvioinnissa tai järjestelmän hallitussa käyttöönotossa, me Opsecilla autamme mielellämme.
Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä, miten pääsette eteenpäin turvallisesti ja säädösten mukaisesti.
Paavo Saikkonen
Myyntipäällikkö
+35840 8420 470
paavo.saikkonen@opsec.fi